Recept för konditori • Kakor
Apelsin- och kryddkaka
ingredienser
Apelsinkräm
- 150 g standardmjölk
- 15 g socker
- 30 g äggula
- 10 g Maizena
- 1, 5 gelatinblad
- 150 g vit choklad
- 55 g apelsinsaft
- Skal av en apelsin (ca 4 g)
- 250 g grädde
Kryddiga bottnar
- 190 g Farinsocker
- 70 g marsipan
- 190 g smör (rumstemp)
- 165 g ägg (rumstemp)
- 45 g vetemjöl
- 110 g mandelmjöl (rostat)
- 1,5 g salt
- 4 g malen kanel
- 4 g vaniljsocker
- 100-150 g apelsinsaft
Karamelliserade mandlar
- 40 g mandlar
- 40 g socker
- 10 g vattten
- 1 g salt
Gör så här
Apelsinkräm
Blötlägg gelatin. Smält vit choklad. Blanda äggula, socker och maizena i en skål. Koka upp mjölk och vispa ner i äggblandningen. Häll tillbaka massan i grytan under omrörning på svag värme. Fortsätt röra. När krämen är blank och har tjocknat, ta grytan från värmen. Smält gelatin ner i den varma krämen. Emulgera med den smälta chokladen. Krämen ställs kallt. När krämen satt sig, rör i saft och skal.Vispa grädden och vänd samman med krämen. Om krämen är för fast, vispa den lätt.
Kryddiga bottnar
Kör Farinsocker och marsipan till en klumpfri massa.
Tillsätt smör efter hand. Blanda i ägg, lite i taget.
Rör i vetemjöl, salt, kanel, vaniljsocker och mandelmjöl.Bred ut massan tunt på en braspanna (38x40).Baka i 170°C varmluft, 8-10 min. När bottnen är bakad, pensla den lätt med apelsinsaft och frys.
Montering
Den frusna bottnen delas i tre lika stora bitar. Vänd upp den penslade sidan. Bred ut 180 g kräm på en bit, lägg en annan bit ovanpå. Bred kräm ovanpå denna. Avsluta med den tredje biten (sidan med saft ska vändas in mot krämen). Frys kakan igen.
Skär den frysta kakan i kuber, 3 x 8cm.Serveras med bottnarna lodrätt på tallriken med klickar av kräm bredvid samt karamelliserade mandlar.
Karamelliserade mandlar
Blanda ingredienserna i en stekpanna och karamellisera.
Häll upp på ett bakplåtspapper när karamellen är gyllenbrun.
Hacka och dekorera kaka och tallrik med mandeln.